Hoe verminder en verwijder je rimpels?

Hoe verminder en verwijder je rimpels?

Sommige mensen blijven vrijwel rimpelloos, terwijl andere rimpels en diepe lijnen hebben. Onze erfelijke aanleg bepaalt voor een groot deel hoe wij er later uitzien en speelt een rol bij het ontstaan van rimpels. Het is echter zo dat we ook zelf invloed hebben op de toestand van onze huid. Bepalend hierbij zijn vooral een ongezonde levensstijl en voeding, die het ontstaan van rimpels kunnen stimuleren. In deze blog kom je alles te weten over die soms o zo vervelende rimpels.

Wat zijn rimpels en hoe ontstaan ze?

Rimpels zijn een natuurlijk verschijnsel als je huid veroudert. Een rimpel wordt omschreven als een permanente of een tijdelijke vouw in het huidoppervlak. Rimpels ontstaan dus bij huidveroudering, waarbij zowel biologische inwendige factoren als uitwendige factoren een rol spelen.

Naarmate je ouder wordt, wordt je huid steeds slapper en ontstaan er rimpels. De huid wordt minder strak omdat er onderhuids minder bindweefsel en elastine wordt aangemaakt. De huid wordt hierdoor dunner en tegelijkertijd slapper. Bovendien verdwijnt naarmate de jaren verstrijken ook een gedeelte van de vulling van je huid. Hierdoor verlies je een stukje molligheid en ontstaan er rimpels in je gezicht.

Als je je huid daarnaast ook nog eens veelvuldig blootstelt aan de zon of bijvoorbeeld een zonnebank wordt dit versterkt. In principe krijgt iedereen op een bepaald moment in zijn leven met rimpels te maken. Wanneer dit is heeft vooral met erfelijkheid te maken. Toch zijn er een aantal factoren die rimpelvorming versterken: het nuttigen van alcohol, onvoldoende vitamines maar ook stress, te weinig beweging, slaapgebrek, weersomstandigheden en roken versterken rimpelvorming.

Hoe rimpels verminderen en verwijderen?

De vraag naar behandelingen tegen rimpels en huidveroudering is de laatste jaren enorm toegenomen. Voor de consument is het niet makkelijk om een keuze te maken uit het enorme aanbod van behandelingen. Maar hoe verwijder je die rimpels nou? Hieronder een opsomming van de meest uitgevoerde behandelingen waarmee we rimpels kunnen verminderen en verwijderen.

Anti-rimpelcrèmes
De meeste anti-rimpelcrèmes bevatten tegenwoordig minimaal één of meerdere actieve bestanddelen (retinol of hyaluronzuur), een uv-filter, een antioxidant en een vocht inbrengende basis. Anti-rimpelcrèmes zijn alleen geschikt tegen fijne rimpels en lijntjes en het effect ervan is maar tijdelijk.

Vitamine A zuur
Vitamine A zuur of tretinoïne is uitsluitend op recept verkrijgbaar en volgens vele artsen de anti-rimpelcrème die echt werkt. Vitamine A zuur stimuleert het bindweefsel tot aanmaak van collageen. Ook zorgt dit middel voor een versnelde afschilfering en dus vernieuwing van de huidcellen, waardoor de huid gladder aanvoelt. Een groot nadeel van deze hogere concentratie vitamine A zuur is dat het vaak irriteert op de huid. De huid voelt dan rood, branderig en trekkerig aan

Botox
Met ‘Botox’ worden behandelingen met het eiwit botulinetoxine A bedoeld. Botuline Toxine werkt door bepaalde ongewenste “gezichtsspiertjes” tijdelijk te ontspannen. Hierdoor kunnen rimpels, plooien en lijnen strakker en gladder worden gemaakt. Botulinetoxine is vooral effectief om mimische rimpels aan te pakken. Botulinetoxine injecties mogen alleen door artsen worden toegediend en het effect van botulinetoxine duurt van 3 tot 6 maanden.

Fillers
Fillers worden in de vorm van een gel met een fijn naaldje volgens een bepaalde patroon in de huid gespoten. Het resultaat is een natuurlijk verjongde huid. De meeste gebruikte fillers zijn biologisch afbreekbaar en dus niet permanent. Deze fillers bestaan uit hyaluronzuur, calciumhydroxylapatiet of polymelkzuur. Ook bestaan er niet-afbreekbare permanente fillers op basis van siliconen en acrylaten. Deze fillers worden tegenwoordig niet meer gebruikt omdat ze afstotingsreacties kunnen geven, zelfs jaren nadat de filler is geplaatst. Fillers zijn geschikt voor zowel fijne als diepe rimpels en mogen alleen door artsen worden geplaatst.

Chemische peeling
Bij een chemische peeling wordt de opperhuid en het oppervlakkig deel van de lederhuid met een krachtige etsende vloeistof vernieuwd. Daarbij wordt gebruik gemaakt stoffen zoals glycolzuur (AHA), trichloorazijnzuur (TCA) en fenol. Al deze stoffen kunnen in verschillende oplopende percentage worden toegepast waarmee de diepte van de peeling tot op zekere hoogte kan worden gestuurd. Tevens bepaalt de duur van de inwerkingstijd van de peelings vloeistof mede de diepte van het effect. Peelings worden, afhankelijk van het soort, uitgevoerd door ervaren schoonheidsspecialisten, huidtherapeuten en artsen en zijn geschikt voor fijne en middelfijne rimpels.

Microdermabrasie
Microdermabrasie is een vorm van peeling zonder vloeistof, je kunt het beschouwen als een mechanische peeling. Abrasie betekent afslijpen van de huid. De huid wordt hierbij onder vacuüm afgeslepen met een continue stroom van micro-kristallen. Meestal zijn er meerdere behandelingen nodig om een goed resultaat te bereiken. Deze techniek is geschikt voor het verminderen van fijne tot middelfijne rimpels.

Microneedling
Bij deze techniek worden zeer fijne naaldjes gebruikt om de lederhuid licht te beschadigen. Dit leidt tot een stimulatie van de celdeling en de aanmaak van collageen en elastine waardoor de huid egaler, soepeler en gladder kan worden. Microneedling is geschikt voor het minder zichtbaar maken van fijnere rimpels en lijntjes.

Lasers
Er bestaan meerdere lasers die voor behandeling tegen rimpels worden ingezet: gefractioneerde CO2 laser, pulsed dye laser en de Nd:YAG laser.

De laserstralen worden toegediend tot een diepte van de bovenste deel van de lederhuid. Nieuwe bindweefselcellen worden aangetrokken en nieuw collageen wordt aangemaakt. Het resultaat is een gladdere, strakkere en verjongde huid. Lasers mogen alleen door artsen en huidtherapeuten worden toegediend en zijn geschikt om zowel fijne lijntjes als diepe rimpels te behandelen.

Subscisie techniek
Dit is een 100% biologische en veilige manier voor rimpelcorrectie, ook gekend onder de merknaam Bioskinjetting en -smoothing. Het gebied rondom de rimpel wordt eerst gladgestreken met een hoogfrequent signaal en daarna wordt de rimpel met een fijn naaldje van de onderste huidlaag losgemaakt. De huid reageert hierop met de aanmaak van nieuw collageen, waardoor er van binnenuit een natuurlijke en eigen opvulling ontstaat. Deze techniek mag door een gelicenseerd schoonheidsspecialist of huidtherapeut worden uitgevoerd en is geschikt om zowel fijne lijntjes als rimpels te behandelen.

Wil jij van je rimpels af, lees hier meer over onze rimpelbehandeling  of neem contact met ons op